Hamilelikte beslenmeye normal zamanda uygulanan beslenme alışkanlıklarında biraz daha fazla dikkat edilmelidir. Birçok gebe kadın bedeninde yolculuk yapan miniğin gelişimi için dengeli ve düzenli beslenemediği konusunda çelişki yaşayabilir. Bazen gebeliğin ilk aylarında anne adayları kilo alamadığı için bedeninde hayat mücadelesi veren bebeği için endişelenebilir. Aslında çoğu zaman bu konuda endişelenmek hem zamansız hem de gereksizdir. Çünkü gebelikte mide bulantısı, kusma ve iştah kaybı nedeni ile ilk aylarda kilo alabilmek mümkün olmayabilir. Gebeler bu gibi durumlarda farklı diyet listeleri uygulayabilmekte ve kendilerini belli beslenme programlarına karşı zorlamaktadır. Bu gibi durumların özel gebeler hariç herhangi bir bilimsel gerçekliliği mevcut değildir. Gebelik döneminde diyet programları Uzman bir diyetisyen tarafından anne adayının özel durumu göz önünde bulundurularak ve anne adayını takip eden doktorun tavsiyeleri doğrultusunda hastaya özel olarak planlanmalıdır.
Unutulmaması gereken ayrıntı, anne bedeninde can bulan bebeğin büyümesi, sağlıklı gelişmesi, fiziksel, ruhsal ve zihinsel açıdan her şeyin normal seyretmesi, annenin sağlığı ve hamilelikte beslenme alışkanlığı ile alakalıdır. Hamilelik gerçekleşmeden önce anne fiziksel gelişimini tam olarak tamamlamalıdır ki sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilsin. Besin ögelerinin yeterli oranda olması ve yaş aralığı hem anne adayı hem de bedeninde taşıdığı miniğin sağlığını koruyabilecek en önemli ayrıntılardandır, çünkü anne bedeninde can bulan bebek gebelik dönemi boyunca annenin tükettiklerinden seçerek alır, beslenir ve gelişir.
Normal bir gebelik döneminde anne adayının kendi ihtiyacını karşılayacak gıdalara ilaveten tükettikleri ile bebeğin gelişimine yardımcı olduğu için ortalama 10 – 12 kilo kadar alması gereklidir. Gebelik döneminde bu artışı gerçekleştirebilmek için gebe bir kadın gün içinde 500 gr kalsiyum, 20 gr kadar protein, 20 gr demir ve 300 kalorilik enerji alması önemlidir.
Hamilelikte hangi besin ögeleri tüketilmelidir?
Proteinler: Hamilelik döneminde artış gösteren protein ihtiyacını giderebilmek için beyaz et, kırmızı et, süt ve süt ürünleri, balık, fasulye, barbunya gibi protein kaynağı gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Kalsiyum: Kalsiyum, anne bedeninde bulunan bebeğin 8 haftaya ulaştığı andan itibaren kemik ve diş gelişimi için en önemli minerallerdendir. Hamilelikte beslenme programında kalsiyuma mutlaka yer verilmelidir. Gebelik sürecinde, normalde vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum oranı iki kat artar. Kalsiyum yönünden zengin içeriğe sahip gıdalar, peynir, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler olarak sayılabilir.
Hamilelikte beslenmenin doğru ve düzenli olması için süt ve süt ürünlerinde yağsız süt ve süt ürünlerini tercih etmek en doğru yaklaşım olacaktır.
Demir: Gebelikte demir oldukça önemli bir mineraldir. Bu nedenle hamilelikte beslenme programına özellikle gebeliğin 4. Ayından itibaren folik asitli demir ilaçları dahil edilmelidir. Gebelikte özellikle 4. Aydan sonra demir eksikliği ile alakalı olarak kansızlık (Anemi) meydana gelebilir.
Kansızlık problemini fazlasıyla yaşayan gebelerde demir içerikli ilaçlara gebeliğin daha erken döneminde başlanabilir. Fakat gebeliğin erken dönemlerinde mide bulantısı ve kusma yoğun yaşandığı için demir ilaçlarının kullanımı bir müddet askıya alınabilir.
Lifli gıdalar: Lifli gıdalar normal yaşantıda da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Lifli gıdaların hamilelikte beslenme programına dahil edilmesi ile bu dönemde sıkça karşılaşılan kabızlık ve bağırsak tembelliğinin engellenmesine yardımcı olunabilir.
Gebelikte sıvı tüketimi: Gebelik döneminde bolca sıvı ve su tüketimi hem anne adayı hem de bedeninde taşıdığı minik için oldukça önemlidir. Ancak çay, kahve ve asitli içeceklerden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
Hamilelikte beslenme normal zamanda uygulanan beslenme tarzından farklı değildir. Ancak bebeğin gelişimi için vücudun ihtiyaç duyduğu bazı besin ögelerinden biraz daha fazla alınmalıdır.