{ "title": "Hamilelikte Gaz", "image": "https://www.hamilelikbelirtileri.gen.tr/images/hamilelikte-gaz.gif", "date": "19.01.2024 16:01:37", "author": "Kemal", "article": [ { "article": "
Hamilelikte gaz, anne adaylarının en çok yakındıkları sorunlardan biridir. Bu sorunlar hamilelerde gaza bağlı şişkinlik, gazı çıkarmada zorlanma ya da gaz sıkışması olarak ifade edilir. Gaz nedeniyle oluşan bu sorunların en büyük nedeni hamilelik dönemindeki hormonlara bağlı olarak, sindirim sisteminde olan düz kaslardaki gevşemedir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahmin büyümesiyle bağırsakların sıkışması, midenin baskı altında olması ve organların boşalmasının gecikmesi gibi etkenler gaz sorununun yaşanmasını sağlar. Midede oluşan gaz havanın yutulmasıyla oluşmaktadır. Bu gazın bir bölümü geğirme yoluyla dışarıya atılır. Kalan bölümü ise bağırsaklara geçer. Bağırsaklarda oluşan gazın bir kısmı beslenme sırasında bağırsak bakterilerinin besinleri parçalamasıyla oluşur.

Hamilelik döneminde gaz sancıları ne zaman başlar?

Hamile kalan kadınlarda genellikle ilk aylardan itibaren gaz sanıları olmaya başlar. Bu sorun doğum zamanına kadar devam edebilir. İlerleyen süreçlerde anne adaylarında daha etkili olabilen gaz sancıları, hamileliğin doğal bir sonucu olarak kabul edilmesi gerekir.

Hamilelikte gaz sancılarının azaltılması için ne yapılabilir?
Gaz yapan besinler nelerdir?

Gaz yapan besinler kişiye göre farklı olabileceği gibi, genel olarak yağlı gıdalar, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller, bezelye, dondurma, turşu, karpuz, kavun, erik, turp, salatalık, leblebi, soğan, lahana, karnabahar, soda, süt gibi yiyecekler gaz yapıcıdır. Hamilelikte gaz sorunu yaşayan anne adayları mümkün olduğu kadar bunlardan uzak durmalıdır.

Hamilelikte gaz yapan etkenler

Hamile olan kadınlarda normal insanlara göre daha fazla gaz oluşur. Bu normal olarak kabul edilse de bazı hamilelerde gaz sorunu dış etkenler tarafından tetiklenmekte ve daha fazla sorun yaşanmaktadır. Öncelikle bu sebeplerin belirlenmesi ve gaz sorununun azaltılmasına çalışılmalıdır. Yenilen besinlerden oluşan gaz sorunu, besinlerin kısıtlanmasıyla önlenebilir. Ancak hamilelik döneminde progesteron hormonunun etkisiyle bile, gaz sorunu yaşanabilir. Sindirim sürecini yavaşlatan progesteron hormonu, şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olabilir. Bebeğin büyümesi de sindirim sistemine baskı yaparak gaza neden olabilir. Bunların etkisini azaltmak hamilelik sürecinin daha rahat geçmesine neden olabilir. Yemek seçimine dikkat edilmesi, besin günlüğünün tutularak beslenme düzeninin sağlanması, hareket edilmesi, bacakların yukarıya kaldırılması, öğünlerde az ve sık yemek yenmesi gibi önlemler anne adaylarına yardımcı olacaktır.

Hamilelikte olan gaz sorununda ne zaman doktora gidilmelidir?

Hamilelik sürecinde gaz sorunu olması normal karşılansa da bazı anne adaylarında daha fazla rahatsızlık verebilir. Bununla başa çıkamayan hamileler doktordan destek alabilir. Doktor tarafından gebelere beslenme değişikliği yapılarak, şiddetli yakınmalarını önleyebilmek için hazmı kolaylaştıran ya da gazı giderecek ilaçlar verilebilir. Bu yapılanlar yakınmaları önlemediğinde ya da şikâyetlerin artması halinde gastroenterolog tarafından muayene edilmelerinde fayda vardır. Gaz sancısı bazı anne adaylarında doğum sancısı ya da erken doğum tehdidi nedeniyle oluşabilecek sancılarla karıştırılabilir. Bu nedenle özellikle ritmik sancılarda mutlaka doktora gidilmelidir. Bunun dışında gaz sancısına eşlik eden dışkıda kan, kusma, bulantı, ishal gibi belirtilerin olması durumunda, doktora gitmeyi ihmal etmemek gerekir.
" } ] }